COMPUTABLE NOMINEERT VIJF
ICT-PROJECTEN BIJ OVERHEID
Computable, 24 mei 2016
Ict-vakblad Computable heeft vijf ict-projecten bij de overheid genomineerd voor de Computable Awards 2016. Het gaat om de projecten van Breda, Ireckon en Microsoft; Dimpact, Atos en PinkRoccade Local Government; Huurteam Sociale Zaken en Werkgelegenheid Den Haag en CoolProfs; het ministerie van Economische Zaken; en Stroomopwaarts MVS en Pinkroccade Local Government. De winnaar wordt tijdens een spectaculaire awardsshow op 1 november 2016 bekend gemaakt.
De vijf genomineerde projecten zijn op 29 april 2016 vastgesteld door een vakjury, waarin Fred Bons, senior program manager bij KWD Resultaatmanagement (juryvoorzitter), Niels Lagerweij, sales solution architect/solution executive bij CSC, Guido de Nobel, manager services bij Unisys, en Reza Sarshar, eigenaar van Kaizen ICT Projectmanagement & Marketing, hadden plaats genomen. Computable ontving in deze categorie in totaal 45 voordrachten. De vijf genomineerde projecten in de categorie ICT-project van het jaar bij de overheid zijn:
- Breda, Ireckon en Microsoft (Managing water in wijk Waterakkers)
- Dimpact, Atos en PinkRoccade Local Government (20 lidgemeenten integreren burgerzaken-domein in zaaksysteem)
- Huurteam Sociale Zaken en Werkgelegenheid Den Haag en CoolProfs (Digitaal en centraal administratieproces op iPad)
- Ministerie van Economische Zaken (Aerius)
- Stroomopwaarts MVS en Pinkroccade Local Government (Verwerking aanvragen inkomensondersteuning)
Jureringstraject
Computable is in 2015 gestart met vijf projectcategorieën voor de Computable Awards. Het gaat om ict-projecten in het onderwijs, bij de overheid, in de zorg, in het mkb en in het grootbedrijf. Voor deze categorieën is er een tussentijds juryberaad ingelast waarin tien projecten aan een vakjury gepresenteerd worden en waarin vragen moeten worden beantwoord. Vijf van deze projecten worden genomineerd voor de Computable Awards 2016.
De selectie van de tien projecten kwam tot stand door gespecialiseerde juryleden voor de vier projecttypen intern infrastructuur, infrastructuur in combinatie met een cloud delivery model, ontwikkelingstrajecten en totale outsourcing elk twee favoriete kandidaten te laten bepalen. De resterende twee projecten werden geselecteerd door een algemene jury die alle voordrachten beoordeelde.
Tijdens het juryberaad lette de jury op een aantal specifieke zaken en kon daar een maximaal aantal punten voor toekennen. Zo was het voor juryleden mogelijk om maximaal vijf punten toe te kennen voor de complexiteit van en de risico’s in het project. Maximaal drie punten konden worden gegeven voor de toegevoegde waarde voor de klant. Twee punten konden verdiend worden voor de innovatieve kracht of de originaliteit van het project. Voor de onderscheidende rol van de leverancier kon maximaal één bonuspunt worden toegekend.
Afgevallen projecten
Naast de vijf genomineerde ict-projecten in het grootbedrijf, vielen er ook zes projecten af. Dit waren projecten van Alphen aan den Rijn en Centric (Digitale inkomensvoorziening ‘mijn overzicht’), Brielle, Nissewaard en Westvoorne, Syntrophos en Redsocks (Samenvoeging in Shared Service Center), Eindhoven, CityBeacon en Eurofiber (CityBeacon), Logius en STLN Inter Access (Testtooling eHerkenning 1.9 en Idensys), Tilburg en Exxellence (Grootschalige implementatie van zaakgericht werken) en Veenendaal, Atlantis en TenICT (Virtual desktop infrastructure).
Reactie gemeente Veenendaal
‘Als ict-centrum heeft gemeente Veenendaal innovatie hoog in haar vaandel staan’, zegt teamcoördinator Informatisering en ICT Karel Klumpenaar. ‘Met Atlantis Software hebben we al sinds 2013 ervaring met software defined storage voor onze virtual desktop infrastructuur. Hiermee kunnen we onze architectuur van de statefull persistant desktop effectief inzetten met minimale impact op de IOPS en flash. We zijn klein begonnen en hebben dat uitgebouwd, op die manier konden we zelf meegroeien met de nieuwe omgeving. We zijn er trots op dat we voor een nominatie van de Computable Awards zijn voorgedragen. Ik zie dat als een bevestiging dat we professioneel en innovatief onze ict-infrastructuur onderhouden.’
Reactie Tilburg en Exxellence
‘We zijn als gemeente Tilburg heel erg blij dat we met Exxellence kans maakten op een nominatie’, meent programmamanager Ankie Bol. Dit is een bekroning op de gezamenlijk bereikte resultaten. Met de succesvolle implementatie van zaakgericht werken hebben we de dienstverlening naar onze klanten verder verbeterd en de interne bedrijfsvoering geoptimaliseerd.’ Exxellence-directeur Yuri de Lugt vindt het een mooi voorbeeld van goede samenwerking tussen leverancier en gemeente. ‘Met het team hebben we genoten van de pitch en de goed georganiseerde dag van Computable.’ Jolien Peeters, projectleider bij de gemeente Tilburg: ‘We gaan met nog meer energie verder met het programma. We wensen alle overgebleven deelnemers veel succes.’
Reactie Dimpact
‘Wij waren erg verast toen we gebeld werden dat ons project genomineerd is’, zegt Claudia Vermeulen, verantwoordelijk voor strategie en governance bij Dimpact. ‘Het is een pittig project wat veel voor de gemeentelijke dienstverlening gaat betekenen. We vinden het geweldig dat betrokken lidgemeenten als Emmen en Zwolle, collega’s en de leveranciers Atos en PinkRoccade in het zonnetje worden gezet door Comptabel.’
Stemmen
Op maandag 13 juni 2016 start voor de markt het stemproces voor de Computable Awards 2016. Publieksstemming bepaalt voor 50 procent de winnaar. Ook buigen alle betrokken juryleden zich over de genomineerden per categorie, een gemiddeld oordeel dat ook voor de helft de winnaar bepaalt. Op dinsdag 1 november 2016 worden in verschillende categorieën de winnaars bekend gemaakt. De komende tijd zullen gedoseerd ook andere genomineerden bekend worden gemaakt.